Yhteystiedot

Lisää yhteystietosi tähän klikkaamalla salamaikonia, joka ilmestyy tuodessasi hiiren tämän tekstin päälle

Oxroadultran jälkitunnelmia

23.08.2013

Oxroadultra fyysisenä projektina alkoi elokuussa 2012. Tuolloin päätimme kaveriporukalla järjestää ensimmäisen 100 mailin juoksutapahtuman Suomessa ja vanhalla Härkätiellä. Henkisesti olen kypsytellyt ajatusta jo vuodesta 2009, jolloin kävin juoksemassa Slovenian halkijuoksun ja siellä kilpakumppaneiden kanssa keskusteluissa kävi ilmi, että tarvetta tällaiselle paikasta A paikkaan B menevälle ultrajuoksulle olisi Skandinaviassa.

Aloitimme tietenkin yhteistyökumppaneiden etsimisellä ja siihen vauhtia antoi kestävyysurheilu TV-ohjelmia tekevän VO2 porukan mukaan tuleminen. Tällaiselle tapahtumalle näkyvyys ja kumppanit ovat ensiarvoisen tärkeitä. Päätimme myös perustaa tapahtuman ympärille oman yhdistyksen Oxroadultra ry:n. Sekin oli yllättävän pitkä prosessi. Mainittakoon, että Oxroadultra valikoitui nimeksi ainoastaan ja vain kansainvälisiä- ja nettimarkkinoita varten. Harkatie – ei nimenä enää sanoisi yhtään mitään.

Yhteistyö alkoi perinteisen Härkätieyhdistyksen kanssa heidän vuosikokouksestaan, jonne pääsin esittelemään ideaa. Vastaanotto oli niin innostunutta, että päätös tapahtuman järjestämisestä tehtiin.

Ajankohtaa kartoittaessa tärkein tekijä oli Hämeenlinnan keskiaikamarkkinat 16.-18.8.2013. Onhan reitti nimenomaan keskiajalla näytellyt tärkeää osaa Suomen historiassa ja urheilijoiden on hienompaa tulla maaliin kun on yleisöä kannustamassa. Yhteistyö keskiaikamarkkinoiden kanssa oli aivan mahtavaa ja heillä on siellä aivan yhtä hullua talkooporukkaa kuin meillä, ehkä jopa hullumpaa. Lähtöaika klo 21.00 valikoitui Ruotsin laivojen aikataulun mukaan. Iltalaivalla Turkuun tuleva juoksija olisi voinut valmistautua ja tankata laivalla ja siirtyä siitä Turun linnaan, jättää kamansa meidän hoiviin ja lähteä juoksemaan. Tämä ei tällä kertaa tavoittanut Ruotsin juoksijoita lainkaan.

Viime marraskuulta aina tähän päivään asti on mahtunut monta unetonta yötä. Kun keskiviikkona 14.8 kaatosateessa merkkasimme reittiä tuli jotenkin epätoivoinen olo homman onnistumisesta. Torstaille jäi vielä drop-bägien täyttäminen ja organisaation varmistaminen. Jaoimme myös TEHO:n tuotteet huoltopisteille. Näistä paniikeista auttoi selvitytymään muun talkooporukan innostuneisuus kun itselta alkoi usko loppumaan.

Reitin mittaaminen kesäkuussa toi myös yllätyksen. Hämeen linnasta lähdettiin polkupyörillä liikenteeseen ja mittausvälineinä oli Polarin- ja Garminin (2kpl) GPS-laitteita, sekä lisäksi Sport tracker- palvelu matkapuhelimessa. Valitettavasti sen virallisempaa mittausta ei tälle vuodelle saatu, koska lisenssin omaavat mittaajat olivat täystyöllistettyjä. 100 mailia tulikin täyteen jo Liedon kohdalla ja suunnitelmiin piti tehdä muutoksia. Päädyimme bussikuljetukseen ja prologiin, joka saadun palautteen mukaan on ollut hyvä päätös. Toisaalta pääsimme myös reitin tylsimmästä osuudesta näin eroon, eli matkasta Tuomiokirkolta – Lietoon. Harmittavasti siihen mahtuu myös Liedon vanha linna, joka on museotien varrella, mutta halusimme säilyttää tuon 100 mailia matkana. Kolmeen kertaan ajoimme reitin eri suuntiin ja lopulta olimme varmoja 100 mailin täyttymisestä. Jos nyt kisan jälkeen katsoo esim. voittajan Janne Klasilan Suunnon GPS:n statistiikka niin matka on tismalleen 160.9 km.

Kisaperjantaita vasten yöllä ei tarvinnut unesta haaveilla. Kaikki mahdollinen pyöri päässä vaikkei enää mitään ollut tehtävissä. Heti aamusta hain vielä paikallisesta Citymarketista banaanit, cokikset yms. härpäkkeet ja sitten yhden kokouksen kautta nokka kohti Turkua.

Ajoimme varmuuden vuoksi reittiä pitkin Turkuun varmistaaksemme kilometrimerkkien paikalla olon.

Turun linnan asiakaspalvelu ja ravintolan henkilökunta olivat aivan huippuja. Jännitys alkutaipaleen onnistumisesta häipyi ja pystyin keskittymään lähtöseremonioihin. Henkilökunnasta Jari Marjasto tarjoi varusteiden vaihtoon hulppeita tiloja linnan sisältä ja ravintolasta sai kohtuuhintaan pasta-aterian. Auringon paistaessa ei parempaa kisan alkua voi toivoa.

Juoksijat lähtivät matkaa poliisin ja hevosvaljakon (Taikuripoika, ravikuninkaallisen jälkeläisiä) saattelemana. Poliisille saattueiden veto on ihan rutiinia, mutta suuret kiitokset näyttävästä ja turvallisesta matkasta aina Tuomiokirkolle asti. Taikuripoikakaan ei lähtenyt omille teilleen vaan vei letkan 6 km/h vauhdilla loppuun asti. Tuomiokirkolta bussikuljetus Liedon kunnantalon pihalle tiivisti kisatunnelmaa juoksijoiden keskuudessa entisestään.

Liedosta päästiin lähtemään tismalleen aikataulussa klo 22.00 sään ollessa täydellinen juoksemista varten. Homma lähti rullaamaan parhaalla mahdollisella tavalla, enää ei ollut paluuta.

Kisan aikana oli uskomattoman hienoa ajella kuntien ja kyläyhdistysten huoltopisteiden ohi. Tunnelmaa oli viritetty musiikilla ja ekstratarjoiluilla. Myös ulkotulet ja roihut valaisivat säkkipimeeä taivalta upeasti. Auringon noustessa juoksijan mieliala kohoaa muutenkin ja siksi nämä taipaleet ovat äärimmäisen tärkeitä.

Oma organisaatiomme selviytyi liikkuvista huoltopisteistä varsin mallikkaasti. Suuren haasteen toi Klasilan eteneminen juuri 5min/km aikataululla ja viimeisten tullessa hädin tuskin raatobussin edellä. Viimeiseltä contropointilta emme hennonneet uloskaan liputtaa vaan odotimme maaliin kaikki, jotka siitä omin jaloin selvisivät.

Klasilan aika oli jotain käsittämätöntä ja jos reittimme olisi virallisesti mitattu kyseessä olisi uusi SE. Proffa itse ei tuosta mittaamisesta paljon perustanut, koska mittari näytti kuljetun matkan. Jäätävää oli nähdä kuinka paljon itsestään voin antaa kun maaliviiva ylittyi.


Juoksijoita saapui maaliin tasaiseen tahtiin ja sateen saattelemana. Eipä sekään tuntunut heitä haittaavan kun 160.9 km on takana. Se euforinen tunne sulkee ulkoiset haittatekijät täysin pois.

Viimeinen urheilija tuli siis hieman sallitun ajan yli maaliin, mutta oli mielestämme ansainnut mitalin urakastaan. Palkintojen jako ja iltaruokailu meni valitettavasti suurelta osalta ohitse. Paikalle jääneet saivat makoisaa ruokaa ja sitä oli ainakin tarpeeksi.

Oxroadultraorganisaatio pitää lähiaikoina palautepalavereita talkoolaisten, yhteistyökumppaneiden ja yritysten kanssa jatkoa kartoittaen. Toisella kertaa tapahtuman järjestäminen on paljon helpompaa ja voi panostaa erikseen tulospalveluun yms. Näistä päätöksistä lisää lähiakoina.

Kiitämme teitä kaikkia tapahtumaan osallistuneita suuresta työstä ja juoksijoita onnittelemme suorituksesta. Toivottavasti näemme teidät uudestaan jos kisa järjestetään.

26.08.2013Oxroadultra Hesarin sunnuntailiitteessä
24.08.2013Päivityksiä/kuvagalleria ja palautekysely
23.08.2013Oxroadultran jälkitunnelmia
07.08.2013Kirikilpailun (maraton) palkinto
06.08.2013Turun Linnan kahvila juoksijoiden käytössä
01.08.2013Osallistujaluettelo päivitetty
17.07.2013Kisakanslia aukeaa pe 16.8. klo 18.00
17.07.2013Oheistapahtumia
17.07.2013Raunion Sahan maraton kirikilpailuna
17.07.2013Reittikartta ja huoltopisteet!
04.07.2013Huoltajien huolto ja iltajuhla
04.07.2013Turvallisuus ennen kaikkea
04.07.2013Kompressio-säärystimet
05.12.2012Rekisteröityminen käynnissä